Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Ciasto cytrynowe z melisą

Dodaj komentarz

Na parapecie w doniczce rosła sobie melisa a wokół niej unosił się piękny cytrynowy zapach. Bardzo lubię używać w kuchni świeże zioła. Dodają potrawom niezwykłego aromatu. Zastanawiałam się ostatnio do czego mogłabym wykorzystać świeżą melisę. No i wymyśliłam.😉 Upiekłam w sobotę ciasto cytrynowe z melisą. Ciasto wyszło pyszne, wilgotne. Zdecydowanie polecam!🙂

Składniki:

  • 3/4 małego jogurtu naturalnego
  • 2 garści świeżych listków melisy
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g przesianej mąki
  1. Melisę zmiksować z jogurtem.
  2. Cukier rozpuścić z masłem w garnuszku. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Gdy masło z cukrem ostygną przelać je do większego naczynia. Dodać pozostałe składniki oprócz białek i wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
  5. Przelać do foremki posmarowanej tłuszczem.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około godzinę (do tzw. suchego patyczka).

1

2

Bon Appétit! Smacznego!🙂

W związku z tym, że jest to blog Poznanianki to od dzisiaj będą pojawiały się zdjęcia z Poznania. Będziecie mogli je zobaczyć również na fanpage’u Studni Smaków na Facebook’u w folderze „Pocztówki z Poznania”.🙂

1

Dziś Bazylika Archikatedralna Świętych Piotra i Pawła na Ostrowie Tumskim.🙂 Jest to miejsce pochówku pierwszych władców Polski.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s