Lebkuchen czyli pyszne pierniczki ze skórką pomarańczową

Po raz pierwszy Lebkuchen upiekłam w zeszłym roku. W związku z tym, że są pyszne, aromatyczne i nie twardnieją postanowiłam upiec je kolejny raz. Bez większych wstępów po prostu polecam! Baaardzo! 😀

składniki:

  • 180 ml płynnego miodu
  • 85 g masła
  • 250 g mąki
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 85 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki  pomarańczowej
  • 3,5 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  1. Suche składniki wymieszać w misce.
  2. W garnku rozpuścić masło z miodem i odstawić, żeby trochę ostygło.
  3. Zetrzeć skórkę  z cytryny, posiekać kandyzowaną skórkę pomarańczową.
  4. Do suchych składników wlać masło z miodem, dodać skórki i wymieszać. Ciasto będzie dość lejące więc odstawić na jakiś czas żeby stężało.
  5. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i ułożyć na blaszce. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 °C przez około 15 minut.

DSC_0148

Bon Appétit! Smacznego!


2 myśli w temacie “Lebkuchen czyli pyszne pierniczki ze skórką pomarańczową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.