Dzisiaj dalszy ciąg wypieków dyniowych. Tym razem muffinki dyniowo- laskowe, które upiekłam w wersji bezglutenowej dla brata ale oczywiście ze zwykłą mąką wychodzą równie pyszne. Są puszyste, pyszne a dzięki dyni ciasto jest wilgotne. Polecam wszystkim smakoszom dyni oraz tym, którzy nie wierzą, że nadaje się ona do najróżniejszych ciast. 🙂
składniki:
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 3/4 szkl cukru
- 1/2 szkl zmielonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1/3 szkl oleju
- 3 jajka
- 1/2 szkl purée dyniowego
- Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre (oprócz białek) w drugim. Potem połączyć obie grupy składników mieszając. ¹
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać do powstałego ciasta i delikatnie wymieszać.
- Nałożyć do foremek.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C orzez około 20 minut.
- Po ostudzeniu można polać lukrem. ²
¹ Ciasto może być dość gęste, ale po połączeniu z ubitym białkiem konsystencja się rozluźni i będzie bardziej puszysta.
² Lukier zrobiłam z cukru pudru i soku z cytryny. Dodałam trochę purée dyniowego dla uzyskania ładnej barwy.
Bon Appétit! Smacznego!
Smakowicie wyglądają 🙂
Dziękuję 🙂