Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Muffinki dyniowo- laskowe

2 komentarzy

Dzisiaj dalszy ciąg wypieków dyniowych. Tym razem muffinki dyniowo- laskowe, które upiekłam w wersji bezglutenowej dla brata ale oczywiście ze  zwykłą mąką wychodzą równie pyszne. Są puszyste, pyszne a dzięki dyni ciasto jest wilgotne. Polecam wszystkim smakoszom dyni oraz tym, którzy nie wierzą, że nadaje się ona do najróżniejszych ciast.🙂

składniki:

  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 3/4 szkl cukru
  • 1/2 szkl zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1/3 szkl oleju
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl purée dyniowego
  1. Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre (oprócz białek) w drugim. Potem połączyć obie grupy składników mieszając. ¹
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do powstałego ciasta i delikatnie wymieszać.
  3. Nałożyć do foremek.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do  180 ° C orzez około 20 minut.
  5. Po  ostudzeniu można polać lukrem. ²

¹ Ciasto może być dość gęste, ale po połączeniu z ubitym białkiem konsystencja się rozluźni i będzie bardziej puszysta.

² Lukier zrobiłam z cukru pudru i soku  z cytryny. Dodałam trochę purée dyniowego dla uzyskania ładnej barwy.

Bon Appétit! Smacznego!

2 thoughts on “Muffinki dyniowo- laskowe

  1. Smakowicie wyglądają🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s