Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Kurczak na pomarańczach z suszonymi owocami

Dodaj komentarz

Dzisiaj przy robieniu obiadu wykorzystałam przepis z warsztatów w Hotelu Westin w Warszawie. Oczywiście przerobiłam go na warunki domowe. 😉 Według mnie drobiowe mięso idealnie komponuje się ze słodkimi smakami suszonych owoców i kwaskowatym smakiem pomarańczy. Jest to danie, które mi wtedy najbardziej smakowało. Pewnie też dlatego, że połączenie mięsa ze słodyczą owoców było dla mnie zaskoczeniem. Polecam wszystkim, którzy są gotowi na poznawanie nowych smaków! 😉

składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 250 g suszonych owoców- mieszanka z fig, moreli, żurawin oraz śliwek
  • 230 ml sake
  • 2 łyżki miodu
  • 1 pomarańcza
  • sól, pieprz
  • 1,5 cm imbiru
  • ryż
  1. Piersi z kurczaka należy umyć, pokroić w poprzek, posolić i popieprzyć a następnie delikatnie usmażyć.
  2. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki, imbir drobniutko posiekać lub zetrzeć na tarce o bardzo małych oczkach. Tak przygotowane produkty wrzucić na rozgrzaną patelnię, zalać sake i dodać miód. Smażyć do momentu zgęstnienia sosu.
  3. Pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Położyć na rozgrzanej i  podsmażyć z obu stron przez około 1 minutę.
  4. Na talerz nałożyć ugotowany ryż, plasterek pomarańczy i na nim położyć mięso a obok owoce z sosem.

Bon Appétit! Smacznego!

🙂

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s