Ciasto marchewkowe

Piękną złotą jesień mamy w tym roku.  Nawet jeśli jest dość chłodno to słońce, błękitne niebo oraz piękne widoki rekompensują temperaturowy dyskomfort. 🙂  W sobotę w Poznaniu była wymarzona pogoda na spacery czy wycieczki do lasu. Aby jeszcze bardziej umilić ten dzień postanowiłam upiec ciasto marchewkowe. Było to moje drugie podejście do tego typu ciasta, zupełnie inne od pierwszego i w 100 % udane. Smak marchewki jest trochę zakamuflowany przez orzechy włoskie oraz przyprawy, ale wyczuwalny i dobrze się z nimi komponujący. Zdecydowanie polecam!

składniki:

  • 3 jajka
  • 170 g miękkiego masła
  • 160 g cukru
  • 175 g mąki
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80 g rodzynek
  • 180 g startej drobno marchewki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  1. Jajka, masło i cukier ubić na gładki krem.
  2. Dodać przesianą mąkę, sodę, przyprawy oraz zmielone orzechy.
  3. Dodać startą marchewkę i wymieszać.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC.
  5. Piec około godziny (bez termoobiegu).

Bon Appetit! Smacznego!


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.