Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Tarta waniliowa z borówkami

Dodaj komentarz

 Dzisiaj podaję przepis na tartę, którą serwowałam w czasie Restaurant Day. Podobno wszystkim smakowała, więc polecam! 🙂

składniki: 
  • 300 g mąki
  • 60 g cukru
  • 250 g miękkiego masła
  1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Najlepiej posiekać drobniutko nożem lub wymieszać mikserem i dopiero na końcu zagnieść ciasto rękami. Należy pamiętać o tym, żeby jak najkrócej dotykać ciasto rękami- im dłużej będziemy je wyrabiać ręcznie tym będzie twardsze.
  2. Można na jakiś czas włożyć ciasto do lodówki bądź na 1/2 h do zamrażalnika i dopiero później wyłożyć nim formę.
  3. Ciasto w formie należy nakłuć widelcem w wielu miejscach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C.
  4. Piec około 25minut, aż ciasto się zrumieni.
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • cukier do smaku
  • borówki
  1. Śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać cukier z prawdziwą wanilią. Wymieszać.
  2. Dodać serek mascarpone, dokładnie ale krótko wymieszać. Dodać zwykłego cukru do smaku.
  3. Kiedy ciasto ostygnie, wyłożyć na nie masę śmietanowo-serową i posypać borówkami.
  4. Wstawić do lodówki na dłuższy czas- żeby masa porządnie się schłodziła.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s