Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Tiramisu

Dodaj komentarz

Tiramisu ( z wł. tirarsi sù – czyli przebudź się, ocknij się, tirami sù- poderwij mnie). Jest to deser wywodzący się z kuchni włoskiej. Podstawą są biszkopty nasączone mocną kawą oraz Amaretto, które przekłada się kremem zrobionym z serka mascarpone, żółtek, cukru oraz śmietany. Jest to chyba najbardziej znany deser. Kto by go nie lubił? Mocno schłodzony smakuje fantastycznie. Zrobiłam go dzisiaj po raz pierwszy. A że było wcześnie rano to zapomniałam dodać Amaretto.😛 I chociaż i tak było pyszne to podaję przepis z użyciem Amaretto, którego aromat jest niezbędny w tym deserze.🙂 W związku z tym, że w Polsce trwa sezon owocowy i wszędzie pod dostatkiem jest świeżych malin oraz borówek to postanowiłam nimi orzeźwić ten tradycyjny włoski deser. Polecam!

składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru 
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 1 szkl świeżo zaparzonej, mocnej kawy
  • 1-2 łyżki likieru Amaretto
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietany 30%- kremówki 
  • gorzkie kakao
  • maliny, borówki
  1. Biszkopty zamoczyć ostudzonej kawie wymieszanej z Amaretto. Ułożyć z nich pierwszą warstwę w foremce- keksówce  (6 biszkoptów).
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na gęsty krem.
  3. Do masy jajecznej dodać mascarpone i wymieszać.
  4. Na końcu ubić kremówkę i dodać do pozostałych składników. Wymieszać.
  5. Na warstwę biszkoptu wyłożyć 1/2 masy. Posypać gorzkim kakao.
  6. Następnie położyć pozostałe biszkopty. Na nich pozostały krem. Posypać kakao.
  7. Na wierzchu poukładać maliny i borówki.
  8. Foremkę zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.

Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s