Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Sałatka z arbuzem i fetą

2 komentarzy

Dziś przepis na łatwą, lekką i pyszną sałatkę. Myślę, że warto go wypróbować latem, kiedy sezon arbuzowy jest w pełni. Chciałam, żeby główne składniki kolorystycznie nawiązywały do polskich barw ponieważ po kolacji mieliśmy oglądać mecz ćwierćfinałowy „naszych” siatkarzy.🙂 Każdy natychmiast pomyśli o sałatce caprese z mozzarelli i pomidorów. Macie rację, jest pyszna… ale jak często można ją jeść?🙂 Mój wybór natychmiast padł na arbuza oraz fetę. Dlaczego? Bo jedno i drugie bardzo lubię. Zwłaszcza takiego schłodzonego, soczystego arbuza.🙂 Polecam!

składniki:

  • sałata lodowa
  • kawałek arbuza
  • ser feta
  • pieprz

dressing:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki winnego octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu (syrop z agawy też może być)
  1. Liście sałaty opłukać, wytrzeć,pokroić bądź porozrywać na małe kawałki i umieścić na dużym talerzu czy półmisku.
  2. Miąższ arbuza pokroić w większą kostkę, ułożyć na sałacie.
  3. Fetę pokroić w kostkę i poukładać między kawałkami arbuza.
  4. Posypać świeżo zmielonym pieprzem.
  5. W małej miseczce wymieszać składniki dressingu. Skropić nim sałatkę. Podawać do stołu.

Bon Appétit! Smacznego!

DSC_4334

2 thoughts on “Sałatka z arbuzem i fetą

  1. spróbowałam tylko ze bez octu balsamicznego i miodu było pyszne ;)))) pozdrawiam serdecznie !!!:) :*

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s