Pikantny krem kukurydziano- kokosowy to zupa praktycznie na każdą porę roku, ponieważ możemy ją przygotować zarówno ze świeżej kukurydzy jak i z kukurydzy z puszki. Ma intrygujący smak ponieważ słodycz mleczka kokosowego łączy się z pikantnością chili. No i ten słoneczny kolor… 🙂 Polecam!
składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 165 ml mleczka kokosowego
- 1 szkl mleka
- sól, pieprz oraz chili – do smaku, w zależności od tego jak pikantne potrawy lubimy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Cebulę i czosnek należy obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z tłuszczem.
- Do cebuli dodać kukurydzę z puszki i chwilę dusić pod przykryciem. Odstawić do ostudzenia.
- W blenderze zmiksować podsmażone warzywa razem z mlekiem i mleczkiem kokosowym.
- Powstały krem przelać do garnka, podgrzać. Doprawić solą, pieprzem oraz chili.
Podawać z grzankami z np. chleba tostowego. Na wierzchu można posypać delikatnie chili oraz drobno posiekaną kolendrą.
Bon Appetit! Smacznego! 🙂
Ta zupa stala sie moja ulubiona!!! Jest idealna 🙂 Ilosc mleczka kokosowego i chili powinno sie dopasowac do swojego podniebienia 😉
Zwłaszcza ilość chili… żeby nie zionąć ogniem jak smok wawelski 😀
Pyszna sama ją jadłam:)
Zrobiłam sama 🙂 Dodałam pół szklanki wiecej zwykłego mleka bo zupa byla za gesta i w oczach gestniała 😉 Wszystkim bardzo smakowała.
Cieszę się bardzo! 😀