Granita malinowa, czyli lody dla ochłody!

Granita to deser pochodzący ze słonecznych Włoch. Konsystencją przypomina lody lub sorbet i jest na wpół zamrożony. Wykonanie go jest bardzo proste. Zdecydowanie nadaje się na takie dni jak ten dzisiejszy… czyli upalne,  w czasie których marzymy o niczym innym, jak tylko o tym, żeby się ochłodzić… Polecam!

składniki:

  • 150 ml wody
  • 100 g cukru
  • 250 g malin
  1. Wodę z cukrem zagotować aż do rozpuszczenia tego słodkiego składnika, a  następnie poczekać aż ostygnie. 
  2. Maliny należy zmiksować. Można przetrzeć potem przez sitko w celu pozbycia się pestek ale nie jest to konieczne. Ja przygotowałam i wersję z pestkami i wersję bez nich- obie są pyszne. 🙂
  3. Ostudzony syrop wymieszać ze zmiksowanymi malinami i włożyć do zamrażalnika. Co 15 minut należy nakłuwać/kruszyć całą masę widelcem. Proces mrożenia powinien trwać około 3 godzin. 
Bon Appétit! Smacznego! 
🙂

Jedna myśl w temacie “Granita malinowa, czyli lody dla ochłody!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.