Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Chutney agrestowy

Dodaj komentarz

Chutney jest to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej. Najczęściej jest robiony z sezonowych owoców i warzyw z dodatkiem m.in. cebuli, musztardy, octu, rodzynek. Jest świetnym dodatkiem do mięs- także tych na zimno. Ma intrygujący smak ponieważ łączy pikantność z łagodnym smakiem owoców/warzyw oraz słodycz. Chutney może występować w wielu kombinacjach. Najpopularniejsze to: pomidorowe, mangowe, tamaryndowe, cebulowe. Ja przygotowałam chutney agrestowy z dodatkiem białego wina. Polecam! 🙂

składniki:

  • 400 g zielonego agrestu
  • 2 cebule
  • 4 łyżki cukru
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ziarenek gorczycy
  • sól oraz świeżo mielony pieprz- do smaku
  • 2 łyżki octu winnego
  1. Agrest należy umyć oraz oczyścić a cebulę pokroić w kostkę. 
  2. Na patelnię wsypać cukier oraz go skarmelizować.
  3. Następnie wrzucić na patelnię agrest oraz cebulę. Poczekać aż puszczą sok i dopiero wtedy zamieszać. Dodać gorczycę. 
  4. W momencie gdy cały karmel się rozpuści a agrest oraz cebula zmiękną, wlać wino i bulion warzywny. 
  5. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. 
  6. Prużyć aż do momentu kiedy chutney uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Dodać octu winnego i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu, cały czas mieszając. 
Bon Appètit! Smacznego! 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s