Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Szparagi

Dodaj komentarz

Czym właściwie są szparagi? Czy mają jakieś wartości? Jak powinno się je obierać? Tego dowiecie się z dzisiejszego wpisu. 🙂 Troszkę teorii przed przystąpieniem do gotowania nikomu nie zaszkodzi, a wręcz pomoże.

SZPARAG 

 Podstawowe informacje: 

  • Należy do rodziny liliowatych (Liliaceae).
  • Częścią jadalną szparagów są młode pędy nadziemne czyli tzw. wypustki.
  • Większość ludzi lubi i powszechnie zna szparagi bielone. Uzyskuje się je przez usypanie wałów z ziemi na rosnących rzędowo roślinach. W sprzedaży dostępne są również szparagi zielone, które uprawia się przy pełnym dostępie do światła.
  • Można je spożywać zarówno gotowane, grillowane czy surowe. Szczególnie polecam surowe zielone szparagi! Pyszne są.
 Czy szparagi zawierają jakieś wartości odżywcze? 
  • Wypustki szparaga zawierają dużą ilość witamin z gr.B oraz wit. C oraz soli mineralnych-potas, fosfor, wapń.
  • W zielonych wypustkach jest więcej witaminy C niż w bielonych.

→ Jak prawidłowo obrać szparagi?

  • Szparagi zawsze obiera się z góry na dół małym nożem bądź obieraczką.
  • Odcinamy zdrewniałą część na dole.
  • Obierając zostawiamy około 2-3 cm,  wierzchołek jest bardzo delikatny.
  • Młode, cienkie, delikatne zielone szparagi można spożywać bez obierania.
Jak gotować szparagi?
  • Szparagi powinno się gotować w wysokim, wąskim garnku tak, żeby mogły stać. Są dostępne w sklepach specjalne wysokie garnki  z sitkiem do gotowanie tych warzyw. Ale oczywiście w zwykłych garnkach też można je gotować.
  • Należy pamiętać aby wierzchołki szparagów wystawały ponad wodą jakieś 3-4 centymetry, ponieważ są one bardzo delikatne i szybko mogą się rozgotować.
  • Jeśli nie mamy odpowiedniego garnka, w którym szparagi mogłyby stać można pokroić je na kilkucentymetrowe kawałki. W takiej sytuacji odcięte wierzchołki z pączkami wrzucamy do garnka na kilka minut przed końcem gotowania. Dzięki temu nie będą rozgotowane.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s