Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pasta z pieczonej papryki

Dodaj komentarz

Pasta z pieczonej papryki jest idealnym dodatkiem do chleba, gotowanej kiełbasy i innych składników, które dobrze komponują się z tym warzywem. Można jej użyć do wzbogacenia smaku różnych sosów. Zrobiłam pastę tylko ze słodkiej papryki, ale jeśli ktoś lubi pikantne potrawy to można, również dołożyć np. papryczkę chili.🙂

składniki:

  • papryka- ilość zależy od tego ile pasty chcemy otrzymać ( z dwóch dużych papryk otrzymałam pełną miseczkę- widoczną na zdjęciu)
  • sól (może być też pieprz)
  1. Papryki należy umyć, pokroić na ćwiartki, wyciąć część z pestkami. 
  2. Kawałki papryki ułożyć na blaszce wyłżonej pergaminem.
  3. Piec  w piekarniku nagrzanym do 100-125 °, do momentu kiedy papryka będzie pomarszczona, w wyniku utraty wody (może być z termoobiegiem). Temperatura nie powina być zbyt wysoka, żeby brzegi się nie przypaliły.
  4. Po upieczeniu zmiksować. Gdy masa ostygnie doprawić solą, można również pieprzem. 

Bardzo polecam! Pasta ma rewelacyjny kolor ( niestety zdjęcie go nie odzwierciedla). Urozmaici śniadaniowe kanapki, przez co staną się bardziej wiosenne.😀
Bon Appétit! Smacznego!
🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s