Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Kofta indyjska

Dodaj komentarz

Jedna z pań zaglądających na mój blog poprosiła mnie kiedyś, żebym zaproponowała jakieś danie wegetariańskie na obiad. Postanowiłam zrobić koftę indyjską, którą jadłam na początku studiów w pewnej wegetariańskiej restauracji z koleżankami w czasie „dłuższego okienka”.🙂

Kofta indyjska to danie mięsne, ale w niektórych regionach Indii często robi się wegetariańską wersję z sera, czyli tzw. lauki kofta. Bardzo dobrze smakuje z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek proponuję dowolną surówkę z białej kapusty (zrobiłam koperkową).

składniki:

  • 1 kostka twarogu
  • 4 ugotowane ziemniaki – średniej wielkości
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia
  • bułka tarta
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 pomidory
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki garam masala lub 1 łyżeczka curry
  1. Ziemniaki obrać, a następnie ugotować w osolonej wodzie. Kiedy ostygną zmielić, rozdusić z twarogiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać 2 łyżeczki garam masala lub 1 łyżeczkę curry. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Jeśli nie będą chciały się ulepić, to do masy serowo-ziemniaczanej można dodać 1 jajko i wymieszać.
  2. Kulki obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażyć do uzyskania złotego koloru.
  3. Do jogurtu naturalnego wrzucić pokrojone na kawałki pomidory, koncentrat pomidorowy i zmiksować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Tuż przed podaniem można lekko podgrzać na małym ogniu, cały czas mieszając. 
  4. Serowe kulki podawać polane sosem z kaszą gryczaną i surówką z białej kapusty. 

Zdecydowanie polecam!

Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s