Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pomidorowe spaghetti carbonara

Dodaj komentarz

Jakiś czas temu zrobiłam na obiad spaghetti carbonara. Zachwyciło smakiem wszystkich domowników, tylko nie moją młodszą siostrę. W minionym tygodniu również postanowiłam przygotować na obiad tę włoską potrawę. Tylko co zrobić, żeby siostra je zjadła? Dodać koncentrat pomidorowy!😀 Dzięki temu uzyskałam „nowe” danie, ale o cechach tradycyjnego spaghetti carbonara – czyli przede wszystkim składniki, a także delikatny, śmietanowy smak i to co jest najlepsze – gęsty sos, który dokładnie pokrywa powierzchnię makaronu. Zdecydowanie polecam!

Składniki:

  •  makaron spaghetti
  • 200 ml śmietany kremówki 30 %
  • 3 lekko czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • bazylia- świeże liście
(podaję tutaj zmodyfikowany przepis na pomidorowe spaghetti carbonara, więc nie zawiera on wszystkich składników spaghetti carbonara)🙂
  1. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć (nie trzeba dolewać tłuszczu, wystarczy ten, który się wytopi). Gdy tłuszcz się wytopi dorzucić czosnek pokrojony.
  2. Wlać na patelnię z podsmażonym boczkiem śmietanę kremówkę i mieszać aż do uzyskania sosu o odpowiedniej gęstości. (Nie może być za gęsty).
  3. Dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Ugotowany al dente makaron i odcedzony dodać do sosu i wymieszać.
  6. Nałożyć na talerze i posypać pokrojoną świeżą bazylią.

Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s