Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Porzeczkowo-waniliowy sernik na zimno

Dodaj komentarz

Mój brat miał kilka dni temu urodziny. Postanowiłam zrobić dla niego sernik na zimno. Przez szarą, deszczową pogodę, która od dłuższego czasu jest w Poznaniu zatęskniłam za latem. Za latem słonecznym, z błękitnym niebem i pełnym świeżych oraz orzeźwiających owocowych smaków. To właśnie było inspiracją w trakcie kupowania potrzebnych składników, a co za tym idzie błyskawiczne podjęcie decyzji: porzeczkowy sernik na zimno! Żeby było ciekawiej masę serową podzieliłam na dwie części, czyli powstały dwa smaki – wcześniej wspomniany głęboki, lekko kwaskowaty porzeczkowy oraz delikatny waniliowy. Jak dla mnie idealne połączenie.🙂

składniki:

  • 1 kg twarogu śmietankowego (może być taki w wiaderku np. President)
  • 350 g czarnej porzeczki
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek żelatyny
  • 16 g + 32 g cukru waniliowego
  • cukier
  • 1 opakowanie ciastek pełnoziarnistych np.Lu  Digestive (225 g)
  • 50-60 g masła
  1. Ciastka zmielić w blenderze na pył. Wlać do nich rozpuszczone masło i dokładnie wymieszać. Wysypać do tortownicy, rozprowadzić po całej powierzchni i docisnąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° i piec przez około 15 min. Jeśli używamy termoobiegu to oczywiście krócej. Nie należy doprowadzić do zbyt mocnego zrumieniania spodu.
  2. Śmietanę kremówkę należy ubić na sztywną pianę.
  3. Do ubitej śmietany dodać twaróg śmietankowy. Wymieszać mikserem na gładką masę. Rozdzielić na dwie połowy.
  4. Porzeczki zmiksować i dodać razem z 16 g cukru waniliowego do połowy masy serowej, wymieszać dokładnie. Dodać zwykłego cukru do smaku.
  5. Do drugiej połowy masy serowej dodać 32 g cukru waniliowego i dodać do smaku cukru waniliowego.
  6. 3 łyżki żelatyny zalać niewielką ilością ciepłej wody i mieszać do momentu rozpuszczenia żelatyny. Dodać do masy serowej i wymieszać. Wylać na ostudzony kruchy spód. Postawić w chłodne miejsce na ok. pół godziny.
  7. Z pozostałymi 2 łyżkami żelatyny zrobić to samo i wlać do masy serowo-porzeczkowej. Jest to ostatni moment, w którym można dosłodzić masę porzeczkową. Wylać masę do tortownicy, w której masa serowo-waniliowa już zastygła. Odstawić w chłodne miejsce, do momentu, w którym wierzchnia warstwa również zastygnie.
  8. Można udekorować bitą śmietaną, tak jak ja to zrobiłam.

Polecam! Zapraszam do wypróbowania i komentowania, zarówno tego przepisu jak i pozostałych.

Bon Appétit! Smacznego!🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s