Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Piersi z kurczaka w pomidorach, z białą fasolą

3 komentarzy

Dziś specjalnie coś dla… mięsożerców! Przepis jest prosty i stosunkowo szybki, podpatrzony kiedyś gdzieś w tv, ale zmodyfikowany. Może stanowić osobne danie obiadowe, ponieważ dzięki białej fasoli jest sycące.  Można również podawać z ziemniakami lub chlebem. Jak kto woli. Polecam bo naprawdę pyszne!

Aha, zapomniałam kupić świeżą bazylię dlatego zmuszona byłam użyć suszonej, ale zapewniam Was, że ze świeżą bazylią będzie smak o wiele bogatszy a danie pyszniejsze!.🙂

składniki:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 puszka fasoli
  • 1 kartonik/ puszka z pomidorami pokrojonymi w kostkę (one są w takim gęstym soku/ przecierze)
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • 2 średniej wielkości cebule
  • kawałek boczku
  • woda
  1. Piersi z kurczaka należy umyć, podzielić na połówki. Niepotrzebne elementy poodcinać.😉 Posypać solą i pieprzem, z obu stron. Podsmażyć lekko dwustronnie na tłuszczu.
  2. Mięso zdjąć z patelni, położyć na talerzu.
  3. Na patelnię wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek (też pokrojony w kostkę). Zrumienić.
  4. Wrzucić na patelnię odcedzoną fasolę, pomidory z kartonika/puszki. Zamieszać.
  5. Dolać 3/4 szklanki wody.
  6. Dodać słodką i ostrą paprykę zamieszać.
  7. Kiedy sos zacznie bulgotać włożyć podsmażone piersi z kurczaka. Gotować do momentu kiedy mięso będzie gotowe. Od czasu do czasu mieszać, aby sos nie przywarł. Sosu nie trzeba zabielać ani zagęszczać ponieważ będzie on wystarczająco gęsty- nadmiar wody wyparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  8. Przed podaniem do stołu posypać na wierzchu posiekaną świeżą bazylią i natką pietruszki. Podawać na patelni i nakładać na talerze przy stole.
  9. Można podać z chlebem, ziemniakami, ale nie trzeba.
Zdjęcie zamieszczę w późniejszym czasie.😉 Polecam!
Bon Appétit! Smacznego!🙂

3 thoughts on “Piersi z kurczaka w pomidorach, z białą fasolą

  1. Brzmi zachecajaco. Musze wyprobowac ale, najpierw kupic biala fasole, bo mam tylko czerwona🙂

  2. Nareszcie coś do skosztowania!🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s