Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Suszone pomidorki koktajlowe

2 komentarzy

Już po Świętach, prezenty rozpakowane więc mogę Wam przedstawić pomysły oraz przepisy na kulinarne podarunki, które przygotowałam w tym roku.🙂 Jest u nas w rodzinie pewna osoba, która bez pomidorów nie mogłaby żyć, uwielbia pomidory, sos pomidorowy i wszystko co pomidorowe.😀 Postanowiłam, że zrobię dla niej suszone pomidorki z tymiankiem. Najlepiej jest suszyć pomidory latem, kiedy są najsmaczniejsze, ale w listopadzie udało mi się kupić pyszne pomidory koktajlowe. Wykonanie jest równie proste jak sam pomysł.🙂 Polecam!

składniki:

  • 750 g pomidorów koktajlowych (lub zwykłych pokrojonych na mniejsze kawałki)
  • sól
  • suszony tymianek
  • oliwa z oliwek
  1. Pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na połówki.
  2. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
  3. Posypać lekko solą i tymiankiem.
  4. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 100° C na 5-6 godzin.
  5. Włożyć do słoiczka i zalać oliwą z oliwek, tak żeby pomidorki nie wystawały nad powierzchnię oliwy.

Bon Appétit! Smacznego!

Asia, która dostała pomidorki w prezencie jadła je na skibkach chleba posmarowanych masłem. Mówiła, że są pyszne ponieważ smak jest bardzo skoncentrowany. Można je jeść same bądź wykorzystać do grzanek z mozarellą czy innych potraw.🙂

2 thoughts on “Suszone pomidorki koktajlowe

  1. Po czym poznać, że pomidory są gotowe? Suszyłaś z termoobiegiem?

    • Suszyłam bez termoobiegu bo się zepsuł.😉 Gdyby termoobieg był włączony w czasie suszenia, to jego czas skróciłby się. Gotowe pomidory są bardzo pomarszczone, mają ciemniejszy kolor i w wyniku wyparowania wody tracą swoją mięsistość. No i są dużo mniejsze- z 750 g świeżych pomidorów otrzymałam jeden mały słoiczek suszonych pomidorów.😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s