Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Piernik z powidłami

Dodaj komentarz

składniki: 

  • 250 g mąki
  • 190 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl oleju
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 czubate łyżki konfitury z czarnej porzeczki
  1. Wszystkie składniki oprócz białka wsypać i wlać do miski.
  2. Wymieszać dokładnie.
  3. Białko ubić na sztywną pianę, a następnie delikatnie wymieszać z resztą ciasta.
  4. Ciasto wylać do formy (keksówki).
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez ok. 50 minut.
Po wystudzeniu piernik należy włożyć do puszki lub szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć do reklamówki i postawić w chłodnym miejscu. Piernik pozostanie wilgotny i świeży przez kilka dni. Podawać należy przełożonego powidłami śliwkowymi. Ubite białko spowoduje, że piernik będzie „lżejszy”  i mniej zbity. Rewelacyjny!

Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s