Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Marcepan domowej roboty

1 komentarz

W przygotowaniach pewnej niespodzianki świątecznej dla bliskich będę potrzebowała marcepan. W tym roku postanowiłam go zrobić sama, ponieważ jest to bardzo proste.🙂 Oprócz satysfakcji, że zrobiliśmy go sami, otrzymujemy marcepan o lepszym smaku niż ten, który jest dostępny w sklepach. Marcepan powstaje z połączenia zmielonych migdałów, cukru pudru oraz wody lub wody różanej, można dodać kilka kropel aromatu migdałowego. Stosunek zmielonych migdałów do cukru pudru wynosi mniej więcej 1:1, choć cukru można zużyć nieco mniej. Polecam!

składniki:

  • 200 g zmielonych migdałów (migdały przed zmieleniem należy obrać)
  • 200 g cukru pudru (można dać 185-190 g)
  • woda ( ja użyłam wody różanej)
  • 2-3 krople aromatu migdałowego
  1. Najprościej jest kupić migdały w płatkach, a następnie zmielić w blenderze lub w młynku do cukru pudru.
  2. Zmielone migdały oraz cukier puder wsypujemy do miski.
  3. Do suchych składników dodajemy wodę w bardzo małych ilościach i zagniatamy masę. Uwaga!!! Lepiej jest kilka razy dodawać po troszeczku wody niż wlać za dużo. 
  4. Składniki bardzo szybko się łączą i naprawdę potrzeba niewiele wody, żeby uzyskać masę marcepanową. 
  5. Można (nie trzeba) dodać kilka kropel aromatu migdałowego. 
Woda różana sprawia, że marcepan ma ciekawy smak i aromat. Nawet w książkach Lucyny Ćwierczakiewiczowej można przeczytać, że do wyrobu marcepanu używano wody różanej bądź wody z kwiatów pomarańczy.🙂
In preparing a Christmas surprise for my family I will need marzipan. This year I decided to do it alone, because it is very simple. Besides the satisfaction that we did it ourselves, we get marzipan with a better taste, than that which is available in stores. Marzipan is formed from combination of ground almonds, icing sugar and water or rose water. You can add a few drops of almond flavor. Ratio of ground almond into icing sugar is 1:1, although sugar may be used slightly less. I recommend!
Ingredients:
  • 200 g ground almonds (Peel the almonds before grinding.)
  • 200 g icing sugar (You can give 185-190 g.)
  • water (I’ve used rose water.)
  • 2-3 drops of almond flavor
  1. The easiest is to buy flaked almonds, then grind in a blender or in powdered sugar mill.
  2. Ground almonds and icing sugar pour into a bowl.
  3. To dry ingredients add water in very small amount and knead the pulp. Attention! It is better to add a couple times little by little pour water than too much.
  4. The ingredients combine very quickly- need little water to get the marzipan mass.

The rose water makes that marzipan has an interesting taste and flavour. Even in Lucyna Ćwierczakowiczowa’ s books you can read that,  for making marzipan used rose water or orange blossom water.

Bon Appétit! Smacznego!

🙂

One thought on “Marcepan domowej roboty

  1. Thanks for finally writing about >Marcepan domowej roboty
    Studnia smaków <Liked it!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s