Przekąski cz. 2- krążki cebulowe

Kiedyś od pewnej osoby dostałam przepis na krążki cebulowe. 🙂  Długo czekał na wypróbowanie, napisany na karteczce włożonej do zeszytu z przepisami. Aż w końcu nadeszła chwila, kiedy krążki cebulowe okazały się idealną przekąską na wieczór filmowy, o którym już kiedyś wspominałam na blogu. Jest to bardzo prosty i stosunkowo szybki sposób na zrobienie ciekawej w smaku przekąski. Wymaga również szczególnej uwagi, ponieważ można się poparzyć gorącym olejem.

składniki:

  • 3 duże cebule
  • 125 ml mleka
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4  (1)  łyżeczki soli
  • pieprz
  • 1 jajko
  • olej- do smażenia
  1. Cebulę należy obrać i pokroić na plasterki- nie grubsze niż 0,5 cm i porozdzielać, tak aby powstały pojedyncze krążki.
  2. Z pozostałych składników zrobić ciasto- wymieszać mikserem. Ciasto powinno być gładkie (bez grudek).
  3. Do garnka wlać tyle oleju, żeby cebulowe krążki mogły swobodnie pływać. Olej należy podgrzać. Najprostszym sposobem sprawdzenia czy olej osiągnął odpowiednią temperaturę, jest włożenie do niego kosteczki chleba. Skwierczenie oznacza, że można rozpocząć smażenie.
  4. Cebulowe krążki należy zamoczyć w cieście i zanurzyć w oleju, powinny wypłynąć na powierzchnię. Kiedy się zrumienią, należy położyć je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym- wsiąknie nadmiar tłuszczu.
Uwaga! Gorący olej może pryskać, dlatego nie należy podgrzewać go na zbyt dużym ogniu. Dzieci nie powinny się zbliżać. 

Bon Appétit! Smacznego! 🙂


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.