Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pieczeń rzymska z jajkami przepiórczymi

Dodaj komentarz

We wrześniu na kolację z okazji imienin mojej mamy postanowiłam przyrządzić pieczeń rzymską w dość nietypowej formie. Normalnie piecze się ją w podłużnej formie np. w keksówce, ja natomiast wykorzystała formę do muffinek. Był taki czas kiedy u mnie w domu zjadane były ogromne ilości przepiórczych jajek, a małe ilości kurzych. Potem odeszły w zapomnienie, dlatego postanowiłam przywrócić je do naszego menu i użyć właśnie do pieczeni rzymskiej. Mają znakomity smak.

Jajka przepiórcze wyróżniają się najwyższą zawartością fosforu przyswajalnego, spośród produktów spożywczych. Są źródłem żelaza, wit. z grupy B, karotenu. Duży udział żółtka w stosunku do całego jajka. A co najważniejsze tolerują je osoby uczulone  na białko jajka kurzego.

Pieczeń rzymska z jajkami przepiórczymi

składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 12 jajek przepiórczych
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 1 jajko kurze
  1. Jajka przepiórcze należy ugotować na twardo i obrać ze skorupki.
  2. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z tłuszczem.
  3. Mięso wymieszać z jajkiem kurzym, cebulą i przyprawami.
  4. Formę na muffinki wysmarować małą ilością tłuszczu. Z mięsa uformować placki, o grubości ok. 1 cm, położyć na każdym po 1 jajku, przykryć drugim i docisnąć, tak aby powstał jeden „klops” z jajkiem.
  5. Piec ok 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 175 °C. Należy uważać, żeby pieczeń się za bardzo nie przypiekła.
  6. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu pokroić tak jak na zamieszczonym niżej zdjęciu.
Można podawać z sosem chrzanowym, który robimy z jogurtu naturalnego, chrzanu oraz  małej odrobiny majonezu, doprawiając solą i pieprzem.
Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s