Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Cukiniowe placki

2 komentarzy

Wakacje. Boszkowo. Powinno świecić słońce i być ciepło. Niestety, zawsze są jakieś wyjątki, zwłaszcza w polskiej pogodzie. Zamiast letniej pogody- jesień, zamiast słońca- chmury i deszcz. Będąc z młodszym rodzeństwem w Boszkowie pewnego bardzo pochmurnego i chłodnego dnia zaprosiłam siostry mojej mamy wraz z ich dziećmi do nas na kolację. Lubicie placki ziemniaczane w Wielkopolsce zwane plendzami? Ja lubię. Jednak tym razem postanowiłam użyć cukinii a nie ziemniaków. Zrobiłam cukiniowe placki z sosem pomidorowym z dwukolorową nutą bazyliową, oraz z sosem czosnkowym do wyboru.

składniki:

  • 1 cukinia
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • sól- najlepiej posypać solą placki, dopiero na patelni, gdy dodamy sól do startej cukinii wymieszanej z pozostałymi składnikami,           to do momentu usmażenia ostatnich placków, ciasto za bardzo się rozrzedzi, gdyż cukinia puści sok.
  1. Umytą cukinię należy zetrzeć na tarce, na dużych oczkach.
  2. Dodać jajka i mąką, dokładnie wymieszać.
  3. Smażyć na patelni, z małą ilością tłuszczu, aż do lekkiego zrumienia się placków. Z każdej strony ok. 2 minut.
  4. Podawać do stołu ciepłe, choć letnie też są smaczne.
Placki z tartej cukinii mają delikatny, bardzo dobry smak. Ich lekko zielonkawy kolor dobrze komponuje się z sosem z pomidorowym bądź czosnkowym. Chciałabym dodać, że jedzone z pomidorowym sosem nabierają zupełnie innego charakteru, smaku niż podane  z sosem czosnkowym, chociaż nie da się ukryć, że w tym drugim przypadku smak jest z lekkim „pazurem” (tak to określiła jedna z sióstr mojej mamy😉 ).
Sos czosnkowy robię zawsze z majonezu połączonego z jogurtem naturalnym, dzięki temu nie jest taki tłusty, ale zachowuje kremową konsystencję. Majonez, jogurt naturalny, ząbki czosnku miksuję i doprawiam solą oraz pieprzem.
Robienie sosu pomidorowego zaczynamy od podsmażenia drobno posiekanych 2 ząbków czosnku oraz 1 cebuli. Kiedy nabiorą złotego koloru (należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił), na patelnię wrzucamy pokrojone pomidory. Mieszając od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły czekamy aż zmiękną. Potem doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest już gotowy można go zabielić odrobiną mąki z wodą ale nie trzeba.
Ach, no tak. Przecież to sos z dwukolorową nutą bazyliową. Wiecie o co chodzi?  O bazylię w dwóch odmianach🙂 O zwykłą, zieloną oraz o purpurową. Obie należy drobno posiekać i dodać do sosu, tuż przed podaniem do stołu.
Bon Appétit!

2 thoughts on “Cukiniowe placki

  1. Jako jedna z „sióstr mamy” czyli tzw. ciocia😉 która miała tą przyjemność – gorąco polecam!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s