Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Biszkoptowe mini- omlety z borówkami

Dodaj komentarz

W idealnym przepisie na omlet na jedno jajko przypada łyżka mąki. Są różne rodzaje omletów. Na lekkie śniadanie lubię te, które są puszyste i miękkie jak biszkopt, pyszne zarówno na słono, jak i na słodko. Latem kiedy świeżych, sezonowych owoców jest pod dostatkiem warto z nich korzystać jak najczęściej. Któregoś dnia postanowiłam przygotować dla rodziny mini-omlety z borówkami.

Przykładowy przepis:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • w tym przypadku też szczypta cukru
  • borówki
  1. Z białek ubić sztywną pianę.
  2. Do białek dodać mąkę, sól, cukier i żółtka. Delikatnie wymieszać łyżką.
  3. Borówki można od razu wrzucić do ciasta i wymieszać, ale należy pamiętać, że przy długim i niepotrzebnym mieszaniu puszystość się zmniejsza, ponieważ piana z białek „siada”. Lepiej jest najpierw na patelnię z tłuszczem nałożyć łyżką porcje ciasta i gdy spodnia strona się lekko zetnie, położyć borówki i następnie odwrócić omlety.
  4. Smażymy krótko, żeby omlety się nie spaliły oraz nie wysuszyły.
Są lekkie, puszyste. Proponuję podawać posypane cukrem pudrem i np. z jogurtem naturalnym.
Bon Appétit!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s