Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Wytrawne muffinki

Dodaj komentarz

Od jakiegoś czasu wszędzie dookoła panuje muffinkowy „szał”. Są sprzedawane w cukierniach i zabierane przez uczniów, studentów jako drugie śniadanie do szkół, na zajęcia. Dużo osób piecze muffinki w domach. Wszyscy je lubią. Dlaczego? Pewnie dlatego, że są smaczne i szybko się je robi😉. Muffinki na słodko, dodatkowo udekorowane robią naprawdę imponujące wrażenie. Wiem co mówię/ piszę. Razem z siostrą pomagałyśmy mamie robić muffinki na festyn w szkole mojej siostry. Gdy skończyłyśmy każda muffinka wyglądała jak dzieło sztuki, na dodatek pyszne.😉 Pokażę je na blogu, ale dopiero w okolicach Sylwestra więc musicie być cierpliwi.

Dzisiaj postanowiłam zrobić wytrawne muffinki ze składników, które akurat miałam „pod ręką”.

składniki:

  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 szkl mąki
  • 60 g drobno pokrojonej szynki
  • 1/2 papryki drobno pokrojonej w kostkę
  • kilka kawałków suszonych pomidorów z oliwy- też drobno pokrojonych
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii, lub świeżej, posiekanej
  • 1/2 dużej kuli mozarelli z solanki
  • 100 g roztopionego masła
  1. Składniki płynne należy połączyć ( kiedy stopione masło ostygnie).
  2. Składniki suche wymieszać w misce.
  3. Do suchych składników wlać płynne i powoli wymieszać. A następnie wsypać szynkę, paprykę, pomidory, bazylię i ser. Delikatnie wymieszać.
  4. Nałożyć ciasto do foremek, papilotek.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut. Nie przesadzać z przedłużaniem czasu, żeby muffinki się nie wysuszyły.
Polecam zarówno na ciepło jak i na zimno. Gdy są zjadane na ciepło, mozarella się ciągnie.🙂 Można je zjadać jako osobna potrawa np. zamiast kanapek, lub też jako dodatek do innych dań, sałatek. Nadają się na wszelkiego typu wycieczki, pikniki. Dobrze smakują z sosami np. pomidorowym.
Bon Appétit!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s