Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog pewnej Poznanianki

Dzień Matki

Dodaj komentarz

Dzisiaj z samego rana miałam wyjść z domu. Czekała mnie wycieczka na północ Polski :).  W związku z czym postanowiłam przygotować mamie śniadanie i postawić przy łóżku. Zbieg różnych okoliczności spowodował, że mama się obudziła i mogła od razu zjeść przygotowane dla niej śniadanie z okazji dnia Matki. Jak widać na zdjęciu oprócz herbaty i kwiatów była sałatka z pomidorów, kwaszonych ogórków i cebuli, koktail z mango oraz kanapka z szynką i serem Mimolette a druga z szynką i serem Gouda z bazyliowym pesto-stąd piękny zielony kolor sera. 🙂 Upiekłam też ciasteczka- czekolodowe całuski. Przepis na nie pochodzi z pewnej książki, w której znajdują się przepisy tylko z czekolady.

Czekoladowe całuski:

składniki:

  • 200 g mąki
  • 200 g migdałów
  • 200g masła
  • 200 g cukru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 200 czekolady gorzkiej
  1.  Migdały należy rozdrobnić w blenderze. Można również kupić migdały w płatkach i zmiksować je z cukrem mikserem przystawką z nożykiem.
  2. Zmielone z cukrem migdały wymieszać z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady).
  3. Włożyć ciasto na 20 min do lodówki.
  4. Uformować kulki wielkości czereśni, lekko spłaszczyć między dłońmi. Układać na blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Piec w temperaturze 180 °C przez około 15 minut.
  6. Gdy ciastka ostygną należy roztopić w kąpieli wodnej czekoladę. Płynną czekoladę nakładać na ciasteczko łyżeczką i przykrywać drugim. Odłożyć na płaskie naczynie, żeby czekolada ostygła i dobrze złączyła ciasteczka.
 
Bon Appétit! Smacznego!
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s