Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Chałka waniliowa

5 komentarzy

Muszę przyznać, że ostatnio wciągnęło mnie robienie domowego pieczywa: chleb, bułki itd. Nie da się ukryć, że mają zupełnie inny smak niż te, które kupujemy w sklepach- niepowtarzalny i o niebo lepszy. Dzisiaj przyszła kolej na uwielbianą w moim domu chałkę. Hm…wyglądem może nie zachwyca, trochę mi brakuje do perfekcji, ale podobno ćwiczenie czyni mistrza. W środku była puszysta, miękka, wilgotna, o wspaniałym waniliowym smaku.

składniki:

  • 3 i 1/4 szkl mąki tortowej/ chlebowej ( chodzi tu o szklanki o poj.250ml, jeśli są nieco mniejsze lepiej dać ok. 4 szkl.- ja tak dzisiaj zrobiłam )
  • 1 duże jajko
  • 60 g drobnego cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szkl ciepłego mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 10 g drożdży instant (20 g świeżych)

dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki mleka
  • kruszonka/ mak

Mąkę wymieszać z suszonymi drożdżami, wbić jajko, dodać mleko, masło, dodać cukru i soli. Wyrabiać ciasto przez kilka minut- rękami lub mikserem  z przystawką do ciasta drożdżowego. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Przepis wzięłam z blogu dorotus76, która pisała, żeby z podanej ilości ciasta zrobić jedną chałkę. Według mnie lepiej podzielić w tym momencie ciasto na pół i każdą część podzielić jeszcze na 4. Następnie zapleść warkocz. Odłożyć na blachę, na której leży papier do pieczenia. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 min. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem, posypać kruszonka lub makiem. Piec ok. 25-30 min, w piekarniku nagrzanym do 180°C. Jeśli ciasto zbyt szybko brązowieje można przykryć folią aluminiową.

Bon Appétit! Smacznego!

5 thoughts on “Chałka waniliowa

  1. Wygląda przepysznie, pewnie idealna na śniadanko czy nietypową kolacje🙂

  2. Bardzo ładna wyszła!pozdro:)

  3. Zamieszczanie takich zdjec powinno byc zabronione😉 pyyyyyyycha

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s