Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Fruitorek 9- pitahaya

Dodaj komentarz

Pitahaya – Hylocerus undatus

Jest to gatunek z rodziny kaktusów. Nazywany również dragonfruit, pitają. Uprawiany jest w południowo- wschodniej Azji: Malezja, Wietnam, południowo-wschodnie Chiny, oraz w Australii i na Tajwanie. Co ciekawe roślina ta jest epifitem, w związku z czym może się wspinać lub płożyć. Same owoce są bardzo efektowne, zachwycają swoim kolorem. Są intensywnie różowe, natomiast miąższ jest biały z czarnymi pestkami. Smak jest słodki, orzeźwiający, podobny do smaku kiwi (ale nie jest taki kwaśny). Pitahaya zawiera dużo wapnia, fosforu, wit. C i B. Jada się ją najczęściej na surowo. Polecam!

Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s