Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pieróg z mięsem

Dodaj komentarz

Przepis pochodzi z jednego z programów Nigelli Lawson. Ciekawe danie na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Nie da się ukryć, że kiedy oglądałam ten program trochę obawiałam się połączenia mielonego mięsa z jajkiem na twardo. Jak się później okazało, moje obawy były całkowicie bezpodstawne. Zestawienie składników jest ciekawe i daje zaskakująco dobry efekt.😀

składniki:

ciasto:

  • 250 g mąki
  • 50 g margaryny
  • 75 g masła
  • zimna woda

Mąkę, margarynę i masło należy wymieszać mikserem. Dolać zimnej wody dalej mieszając, aż do uzyskania spójnej masy. Następnie wyrobić ciasto rękami, podzielić na 2 części, uformować kulki i włożyć do lodówki na około 20 minut.

farsz:

  • 1 spora cebula
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 250 g mielonej wołowiny (ja użyłam mielonego mięsa drobiowego- również dobrze smakuje)
  • kilka jajek na twardo
  • pieprz, sól
  • N.L. użyła również oliwek

Cebulę pokroić w kostkę (posolić- dzięki temu cebula puści sok i nie przypali się) i podsmażyć, następnie wrzucić mięso na patelnię, usmażyć, dodać pomidory, i pokrojone w drobną kostkę jajka na twardo, jeśli ktoś lubi oliwki to może je dodać, tak jak Nigella proponuje. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Jeśli dodamy oliwki, to przy soleniu należy uważać, ponieważ same w sobie są słone.

———————————————————————————————————————

Połowę ciasta należy rozwałkować, ułożyć na blaszce, nałożyć farsz, zostawiając około 1 cm ciasta z każdej strony. Brzeg zwilżyć zimną wodą dzięki temu ciasto lepiej się złączy. Przykryć drugim rozwałkowanym plackiem ciasta. Zlepić brzegi i przycisnąć widelcem. Wierzch ciasta nakłuć widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika, piec ok. 20 min. Kontrolować sytuację, wyjąć z piekarnika, gdy pieróg będzie miał kolor jasnozłoty.

 

p.s. W związku z tym, że rodzinka wyjechała i muszę gotować obiady tylko dla siebie, wykorzystałam 1/4 podanych składników. Dlatego pieróg z mięsem, przedstawiony na zdjęciu, nie jest takiej wielkości, jaka powinna być z podanych wyżej składników.

Bon Appétit! Smacznego!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s