Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Fruitorek 8- czyli kilka słów o jabłku

1 komentarz

Zanim zabiorę się za uzupełnienie notatek blogowych  z zeszłego tygodnia, pora na dzisiejszy na fruitorek. UWAGA!! Zaległe wpisy będą widoczne wieczorem, poniżej fruitorkowego wpisu. W poprzednich odcinkach opowiadałam o owocach egzotycznych, które w naszych polskich ogrodach nie występują. Najwyższa pora na…jabłko. Zwłaszcza, że zarówno latem jak i zimą jest powszechnie dostępne na wszelkich ryneczkach, rynkach i w sklepach.

Jabłko

Na sadownictwie sporo mieliśmy informacji o jabłoniach, jabłkach..Hm…ale może pominę wszelkie opisy tego owocu, w końcu każdy wie jak jabłko wygląda. Zajmę się tym owocem od strony kulinarnej 😉 Chociaż… może wstawię kilka zdjęć:

Sad w Przybrodzie 😉

 

Sad w Przybrodzie 😀

 

Kwiaty jabłoni

Jabłka zawierają pewną ilość wit.C oraz pozostałych witamin, minerałów oraz duże ilości lekkostrawnego błonnika roślinnego. Sposobów na wykorzystanie jabłek jest wiele np. szarlotka, sok jabłkowy, ryż z jabłkami i cynamonem, jabłka w cieście, kompot z jabłek, dodatek do potraw mięsnych, jako składnik deserów i sałatek itd.

Dzisiaj postanowiłam przygotować dla swojego młodszego rodzeństwa pieczone jabłka.

składniki:

  • 1 jabłko/os
  • 1 łyżka rodzynek/1 jabłko
  • 1 łyżeczka miodu/ 1 jabłko
  • szczypta cynamonu/ 1 jabłko

Należy zacząć od ścięcia 1/3 jabłka wraz z ogonkiem, następnie należy delikatnie wydrążyć gniazdo nasienne-  tak, aby nie przebić dna jabłka. Do wydrążonego jabłka włożyć po 1 łyżce rodzynek, miód i szczyptę cynamonu. Jabłko przykryć ściętą wcześniej „czapeczką”. Jabłka ułożyć na blaszce, którą włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C, na środkową wysokość. Piec ok. 20-30 min. Czas pieczenia zależy od wielkości i twardości jabłek, może się wydłużyć do 40-45 min. Można podawać z lodami waniliowymi.

 

Pieczone jabłka są pyszne i kojarzą się troszkę z latem, albo ze słoneczną, złotą jesienią. Idealne na szare, mroźne dni..:D

Bon Appétit! Smacznego!

Advertisements

One thought on “Fruitorek 8- czyli kilka słów o jabłku

  1. w tym momencie coś takiego dobrego by mi si e przydało, na smutki…

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s