Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Fruitorek 5- kaki

Dodaj komentarz

Kaki- zw. hurmą wschodnią, persymoną- (Diospyros kaki)


Gatunek ten pochodzi z Japonii i Chin. Do Europy dotarł wraz wyprawami krzyżowymi w XIII w. Jest to jagoda, kształtem przypominająca pomidora, koloru żółtopomarańczowego. Po dolnej stronie znajdują się 4 listki kielichowe. Miąższ jest pomarańczowy,  delikatnie aromatyczny, słodki.  Zawiera sporo karotenu, wapnia, wit. A i C. Najsmaczniejsze na surowo, także skropione sokiem z limonki. Można wykorzystywać do sałatek owocowych, deserów, galaretek, dżemów.


 

Bon Appétit!

Zdjęcie owocu zaczerpnięte ze str: http://www.gotujmy.pl/szaron—persymona—kaki,artykuly,2898g1.html

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s