Fruitorek 5- kaki

Kaki- zw. hurmą wschodnią, persymoną- (Diospyros kaki)


Gatunek ten pochodzi z Japonii i Chin. Do Europy dotarł wraz wyprawami krzyżowymi w XIII w. Jest to jagoda, kształtem przypominająca pomidora, koloru żółtopomarańczowego. Po dolnej stronie znajdują się 4 listki kielichowe. Miąższ jest pomarańczowy,  delikatnie aromatyczny, słodki.  Zawiera sporo karotenu, wapnia, wit. A i C. Najsmaczniejsze na surowo, także skropione sokiem z limonki. Można wykorzystywać do sałatek owocowych, deserów, galaretek, dżemów.


 

Bon Appétit!

Zdjęcie owocu zaczerpnięte ze str: http://www.gotujmy.pl/szaron—persymona—kaki,artykuly,2898g1.html


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s

Ta witryna wykorzystuje usługę Akismet aby zredukować ilość spamu. Dowiedz się w jaki sposób dane w twoich komentarzach są przetwarzane.