Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Odrobina włoskiej tradycji…

2 komentarze

…..idealna na lekką kolację… 🙂

Pomidory pieczone z czosnkiem- Pomodori al forno

Przepis zaczerpnięty z książki G.Ostrowskiego „Kulinarne wspomnienia z wakacji”

składniki:

  • 8 pomidorów
  • 16 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka suszonego oregano, albo garść świeżych listków
  • sól, pieprz- najlepiej świeżo mielony
  • starty parmezan (niekoniecznie)
  1. Pomidory należy przekroić na połówki i ułożyć w naczyniu skórką do dołu.
  2. Między pomidorami ułożyć nieobrane ząbki czosnku.
  3. Pomidory posypać solą, pieprzem i oregano.
  4. Spryskać oliwą.
  5. Wstawić do piekarnika- max.220°C, na 15-25 min.
  6. Można podawać posypane parmezanem, lub innym żółtym serem, ale nie jest to konieczne.  Dobrze smakuje z bagietką czy ciabattą.

Jest to proste, szybkie i przede wszystkim smaczne danie ;). Jeszcze lepsze jest latem…kiedy pomidory mają lepszy smak i zapach. Polecam!

 

Bon Appétit!

Reklamy

2 thoughts on “Odrobina włoskiej tradycji…

  1. Agósió, pomidory miały być przekrojone na połówki, a nie na ćwiartki, a ząbki czosnku miały być nieobrane 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s