Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pizza à la Krzyś

Dodaj komentarz

W ostatni weekend postanowiłam wypróbować przepis, który dostałam od kolegi na pizzę. Polecam, bo ciasto wychodzi rewelacyjne, średniej grubości, bardzo smaczne no i nie jest suche-jak to często w pizzach bywa. Pycha! Dziękuję za przepis 😉

składniki:

  • 3 jajka
  • 2kg mąki
  • 1l mleka
  • sól i cukier- to tak na „oko’
  • 1/2 kostki drożdży
  • 100ml oleju

Najpierw należy zrobić zaczyn z drożdży i np. szklanki mleka. Potem zaczyn dodajemy do reszty składników i wyrabiamy ciasto. Można odstawić do wyrośnięcia. UWAGA! Z podanej ilości składników wychodzi dużo ciasta- u mnie starczyło na dwie blachy. W związku z czym jeśli pizzę ma jeść  mniejsza ilość osób, warto zmniejszyć ilość produktów o połowę. Ciasto należy rozwałkować, położyć na blachę, posmarować sosem, położyć ulubione składniki i do piekarnika 🙂

 

Bon Appétit!

 

Zdjęcia pojawią się przy najbliższej okazji kiedy będę podawała przepis na sos do pizzy :).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s