Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Pierogi z kapustą i grzybami, czyli czas pomyśleć o Świętach….

6 komentarzy

Jak byłam mała to dostałam od mojej chrzestnej notes z czerwono-zieloną okładką w kratkę, w którym miałam gromadzić przepisy. Pierwszy dział zatytułowany był „Boże Narodzenie” i to własnie w nim,  Ciocia zapisała swój przepis na pierogi z kapustą i grzybami, zwane u mnie pasztecikami. Mam nadzieję, że nie będzie miała nic przeciwko-jeśli przedstawię go dzisiaj na blogu- bo uważam, że jest rewelacyjny. Z jedzeniem podawanym podczas wigilijnej kolacji kojarzą się  mi się właśnie one, i to na nie zawsze najbardziej czekam.

Pierogi z kapustą i grzybami

składniki:

  • wcześniej przygotowana kapusta z grzybami- taka jaką lubicie najbardziej
  • 3dkg drożdży
  • 1/2 szkl ciepłej wody
  • 2szkl. mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli 

„Drożdże należy rozpuścić w ciepłej wodzie. Niech zaczyn trochę urośnie. Dodać mąkę, jajko i sól -wymieszać. Dodać tyle mąki, aby ciasto nie kleiło się do rąk (ja odstawiłam wymieszane ciasto, aby trochę urosło). Ciasto rozwałkować i wycisnąć np. dużym kubkiem krążki. Nałożyć ostygnięty farsz i zlepić pierogi. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać pierogi. Rosną w oczach na tłuszczu.”

Jest to bardzo prosta i smaczna potrawa wigilijna.  Pierogi smażymy w głębokim tłuszczu- na rozgrzanym oleju, dlatego należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ w trakcie wkładania pierogów do tłuszczu, i podczas dalszego smażenia może on pryskać i poparzyć. Pierogi powinny mieć barwę jasnozłotą, jeśli za długo będą smażone zrobią się twarde.

 

Bon Appétit!

Advertisements

6 thoughts on “Pierogi z kapustą i grzybami, czyli czas pomyśleć o Świętach….

  1. Myślałem, że będzie tego mało, więc zrobiłem z podwójnej porcji i się przeraziłem, bo wyszło ich równo 50 sztuk! Ale moje głodomory świąteczne dały im radę. Ja pomogłem tylko troszkę 😉 Wyśmienite 🙂

  2. Pingback: Już wkrótce Święta! :-) « Studnia smaków…

  3. Pingback: Spotkanie wigilijne wielkopolskich blogerów 2014 - W Krainie Smaku | W Krainie Smaku

  4. do świąt jeszcze ponad 70 dni, a ja już przegladam internet i szukam przepisów, mamy składkową Wigilię, bo duzo u nas osób i mam ochote na jakies nowe pierogi 🙂 zawsze robiłam zwykłe gotowane jak tu http://www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,pierogi-z-kapusta-i-grzybami.php ale drożdzowych jeszcze w życiu nie robiłam, chyba dla próby sprobuję na dniach usmażyć, żeby kiszka nie wyszła 😦 czy ciasto drozdzowe z Twojego przepisu, robione w maszynie do chleba wyjdzie czy nie ma szans?

    • Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam tego ciasta w maszynie do chleba. Zawsze mieszam mikserem i ręcznie. Trwa to naprawdę chwilę. Proszę usmażyć na próbę ale zapewniam, że się udadzą. Oczywiście czekam na info zwrotne. 🙂

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s