Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Fruitorek 3, czyli co nieco o rambutanie

2 komentarzy

Rambutan  (Nephelium lappaceum)

Rośnie w Indochinach, Chinach i Malezji. Owoce są pomarańczowoczerwone, podobne do liczi. Okrywa pokryta miękkimi, kolczastymi włoskami otacza szklisty i soczysty miąższ. Mają bardzo delikatny, słodki, orzeźwiający smak.

Owoce są bogate w witaminę B12 i C.  Pomimo wysokiej ceny uważam, że warto go spróbować.

Tak wyglądają rambutany po dotarciu do Polski:

 

A tak wyglądajach w krajach, w których występują:

Bon Appétit!

Advertisements

2 thoughts on “Fruitorek 3, czyli co nieco o rambutanie

  1. Ten rambarbar bardziej mi jakieś frutti di mare przypomina 🙂

  2. rambutan Leon, rambutan 😀

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s