Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Fruitorek 2

Dodaj komentarz

Witajcie!

Dzisiaj drugi „odcinek” Fruitorków ;-). Zastanawiałam się co dzisiaj mogłabym przedstawić. Wybór padł na mango, które akurat znalazło się w kuchni.

Mango indyjskie (Mangifera indica)

Jest to gatunek pochodzący z Indii, Malezji, Filipin oraz Chin. Owocem jest pestkowiec, dł. 15-20 cm. Ciekawostką jest, że soczysty, aromatyczny, żółtopomarańczowy miąższ stanowi tylko 55% owocu, resztę zajmuje pestka. Skórka jest ciemnozielona, w miarę dojrzewania staje się żółto czerwona. Charakterystyczną cechą jest nieco żywiczny smak. Warto wiedzieć, że uprawy mango w Indiach zajmują 1 mln ha, a produkcja tego owocu wynosi 7 mln ton, czyli 1/2 ogólnej produkcji owoców w tym kraju.

Mango jest bardzo smacznym owocem i polecam jego spróbowanie, jeśli jeszcze tego nie robiliście. Można je jeść zarówno na surowo jak i po przetworzeniu. Z racji tego, że chwilę wychodzę na zajęcia, a do domu wrócę dopiero jutro wieczorem muszę zakończyć dzisiejszy wpis. Ale obiecuję, że jutro wieczorem na blogu znajdziecie przepis na chutney z mango i zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie :).

Bon Appétit!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s