Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Nuggetsy…czyli wreszcie mięcho ;-)

5 komentarzy

Na wczorajszą kolację z rodzinką postanowiłam wykorzystać przepis Nigelli Lawson na nuggetsy.

składniki:

  • piersi z kurczaka
  • maślanka
  • krakersy
  • sól, pieprz
  1. Piersi z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem i kroimy na kawałki
  2. Wkładamy je do jakiegoś naczynia i zalewamy maślanką, a następnie wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub noc.
  3. Z własnego doświadczenia wiem, że mięso należy trochę odcedzić ponieważ, maślanka będzie utrudniała pokrycie mięsa pokruszonymi krakersami.
  4. Krakersy należy dokładnie pokruszyć, tak aby miały ziarnistość podobną do bułki tartej.
  5. Mięso można trochę posolić i popieprzyć, a następnie  obtoczyć w pokruszonych krakersach- dociskając do nich mięso, następnie układamy je na blasze, na wcześniej położonym pergaminie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok.220°C.  Pieczemy ok.15- 20 min.

Na stole oprócz nuggetsów pojawiły się surówki, no i na zamówienie młodszego rodzeństwa frytki.😀  i…..

i…..koreczki….ale to już inna para kaloszy, dlatego  koreczkom będzie poświecony osobny wpis w okolicach Nowego Roku.🙂

Nuggetsy wyszły pyszne, panierka z krakersów chrupiąca. Często sie zdarza, że nuggetsy są w środku suche, dzięki marynowaniu w maślance, mięso jest soczyste, delikatne…w zasadzie rozpływa się w ustach…Rewelacja.

Bon Appétit!

5 thoughts on “Nuggetsy…czyli wreszcie mięcho ;-)

  1. nareeeszcie!🙂 wygląda apetycznie, w tygodniu wypróbuję.🙂

  2. to tak w ramach podziękowań😉

  3. No, no🙂 smakowe!🙂 polecam wszystkim! i czekam na więcej😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s