Wczoraj upiekłam tartę z jabłkami i zostało mi troche ciasta francuskiego. Postanowiłam dzisiaj wcześniej wstać i przygotować smaczne śniadanie dla rodziny. Wyszły francuskie ślimaki, to znaczy ‚zwijane ślimaki’ z ciasta francuskiego, które widać na zdjęciu poniżej.

składniki:
- mrożone ciasto francuskie
- żółty ser
- szynka w plasterkach
- musztarda/ koncetrat pomidorowy
Ciasto francuskie należy posmarować musztardą lub koncentratem pomidorowym, położyć żółty ser plasterkach, następnie szynkę. Całość zwinąć ostrym nożem i pokroić w plastry o szer. ok. 1cm. Powstałe ślimaki ukladamy na blasze, zachowując odległość 2cm jednego ślimaka od drugiego, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość. Mogą być wykorzystane jako przystawka lub przekąska na różnego typu imprezach.
Bon Appétit!
Sacré bleu! zakląłem siarczyście w pierwszym momencie, gdyż myślałem, że to prawdziwe ślimaki i że chciałaś się tym sposobem wywiązać z „mięsnej” obietnicy 🙂 Ale weekend jeszcze trwa. Wiem,że marsz równości wiem, że wybory, ale poczekam 😉
hehe, prawdziwe ślimaki…dobre 😀
A co w prawdziwych złego? One są martwe, jak się je je 😛
Nic złego 😛 hehe, poprostu…jakoś…nie mam na nie apetytu 😀