Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Francuskie ślimaki

4 komentarzy

Wczoraj upiekłam tartę z jabłkami  i zostało mi troche ciasta francuskiego. Postanowiłam dzisiaj wcześniej wstać i przygotować smaczne śniadanie dla rodziny. Wyszły francuskie ślimaki, to znaczy ‚zwijane ślimaki’ z ciasta francuskiego, które widać na zdjęciu poniżej.

składniki:

  • mrożone ciasto francuskie
  • żółty ser
  • szynka w plasterkach
  • musztarda/ koncetrat pomidorowy

Ciasto francuskie należy posmarować musztardą lub koncentratem pomidorowym, położyć żółty ser plasterkach, następnie szynkę. Całość zwinąć ostrym nożem i pokroić w plastry o szer. ok. 1cm. Powstałe ślimaki ukladamy na blasze, zachowując odległość 2cm jednego ślimaka od drugiego, ponieważ w trakcie pieczenia zwiększą swoją objętość.  Mogą być wykorzystane jako przystawka lub przekąska na różnego typu imprezach.

Bon Appétit!

4 thoughts on “Francuskie ślimaki

  1. Sacré bleu! zakląłem siarczyście w pierwszym momencie, gdyż myślałem, że to prawdziwe ślimaki i że chciałaś się tym sposobem wywiązać z „mięsnej” obietnicy🙂 Ale weekend jeszcze trwa. Wiem,że marsz równości wiem, że wybory, ale poczekam😉

  2. A co w prawdziwych złego? One są martwe, jak się je je😛

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s