Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Gruszki.

Dodaj komentarz

Uwielbiam gruszki, dlatego co roku oprócz własnych eksperymentów, staram się znaleźć nowe ciekawe przepisy z tymi owocami. Z gruszkami kojarzy się jesień, z jesienią chłodne wieczory, z chłodnymi wieczorami natomiast rozgrzewające przyprawy. Dzisiaj na blogu www.beawkuchni.com znalazłam przepis na gruszki z imbirem i cytryną.

składniki:

  • 1kg gruszek (po odjęciu masy skórek i gniazd nasiennych)
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • ok.180g cukru
  • 3/4 łyżeczki imbiru w proszku
  1. Obrane owoce, bez gniaz nasiennych należy pokroić w kostkę i polać sokiem z cytryny.
  2. Gruszki należy zasypać cukrem wymieszanym z otartą skórką cytrynową i imbirem, przykryć i zostawić na noc.
  3. Następnego dnia gruszki zagotować, i smażyć aż uzyskamy odpowiednią konsystencję dżemu. (Oczywiście należy mieszać w międzyczasie)
  4. Gorący dżem przełożyć do wypażonych i osuszonych słoików. Pasteryzować,  jeśli dżem zamierzamy dłużej przechowywać.

Dzisiaj wykonałam pierwsze dwa punkty przepisu🙂. Zdjęcia oraz wrażenia smakowe pojawią się na blogu oczywiście jutro, kiedy skończę robienie dżemu.

Bon Appétit!

p.s. Tak jak obiecałam wrażenia smakowe dzisiaj. Dżem wyszedł pyszny przez połączenie smaków gruszki, cytryny i imbiru. Taki na jesienne i zimowe dni-rozgrzewający.😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s