Studnia Smaków

Well of Tastes- Blog kulinarny pewnej Poznanianki

Insalata caprese i Naranjas al horno

Dodaj komentarz

No tak, ale co to znaczy?- na pewno zapytacie. Otóż za chwilkę wszystko Wam wyjaśnię.  Dzisiejszy dzień ciepły, słoneczny taki naprawdę wakacyjny skojarzył mi się z Hiszpanią, Włochami….Postanowiłam zajrzeć do książki G.Ostrowskiego „Kulinarne wspomnienia z wakacji”, gdzie znalazłam przepis na naranjas al horno czyli pomarańcze z rusztu. A na słono przyrządziłam insalata caprese, czyli pomidory z mozarellą, a do tego pokroiłam świeżą bagietkę toskańską, niestety jeszcze nie domowej roboty:D

Insalata caprese– pomidory z mozarellą😉

Ilość składników dopasowujemy w zależności ile osób będzie spożywało to danie. Pomidory oraz kulę mozarelli należy pokroić w plaste, następnie na zmianę poukładać na talerzu. Dodaje się liście bazylii, sól, można dodać czarne oliwki. Na końcu polewa się oliwą z oliwek.

Jest to danie pochodzące z Kampanii, a dokładnie z Capri, gdzie kuchnia jest kolorowa i lekka.

Do tego pokrojona toskańska bagietka. Świeżutka i chrupiąca…

Postanowiłyśmy troszkę  z siostrą poeksperymentować i tradycyjne insalata caprese włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180°C na kilka minut. Tak aby mozarella lekko się stopiła. Pycha….ale trzeba zjeść od razu po wyjęciu z piekarnika, kiedy jest ona ciągnąca się;) Aha, bazylię oczywiście kładziemy na wierzchu po wyjęciu z piekarnika mozarelli z pomidorami.

Naranjas al horno- Pomarańcze z rusztu

Jest to przepis zaczerpnięty z książki pt. „Kulinarne wspomnienia z wakacji” G. Ostrowskiego

składniki:

  • 4 pomarańcze
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki likieru cointreau
  • płaska łyżka masła
  1. Pomarańcze umyte, przekrojone na pół wkładamy do naczynia żaroodpornego (przekrojoną stroną do góry).
  2. Pomarańcze smarujemy masłem, posypujemy cukrem.
  3. Wstawiamy do piekarnika – temp. 180°C, wyjmujemy kiedy się zarumienią.
  4. Podajemy bardzo gorące, skropione likierem.  (bez likieru też są smaczne)

Bon Appétit!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s